Populariseringprijs

De winnaar is bekend!

Het aantal inzendingen voor het jaar 2016 was met een aantal van 21 ongekend hoog. De inzendingen waren bovendien ongekend gevarieerd: de jury, bestaande uit Jack Hoeksema, Riemer Reinsma, Erica Renckens en Nicoline van der Sijs, ontving vijf boeken, zes gepubliceerde artikelen en één ongepubliceerd artikel, een reeks columns, twee jaargangen van tijdschriften, drie websites, een blog, een YouTube-filmpje, een radioprogramma en een i-Pad game voor onderzoek met proefpersonen. De jury was blij verrast om te zien hoe de taalwetenschap via steeds meer populair-wetenschappelijke kanalen haar weg vindt naar verschillende doelgroepen.

Het gevolg van de variatie aan inzendingen had wel het nadeel dat de jury appels met peren moest vergelijken, terwijl het grote aantal inzendingen tot gevolg had dat korte artikelen of kleinere inzendingen het loodje moesten leggen tegen uitgebreidere, ook al was de jury van oordeel dat ook de kleinere inzendingen veelal van grote kwaliteit getuigden.

Na enig wikken en wegen heeft de jury drie inzendingen op de shortlist gezet. Dit zijn de genomineerden voor de LOT Populariseringsprijs 2017:

  • Het boek Vakantie in eigen taal. Wat er mooi, gek en fout is aan ons Nederlands van Gaston Dorren
  • Het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits.

Tijdens de Grote Taaldag op 4 februari 2017 in Utrecht heeft de jury de genomineerde werken voorgesteld, haar keuze gemotiveerd en de winnaar bekend gemaakt! De LOT Populariseringsprijs 2017 is uitgereikt aan het radioprogramma De Taalstaat. In haar verslag beschrijft de jury waarom zij dit programma looft voor de bijdrage aan het bekend maken van taalkundig onderzoek bij een breed publiek.

Het Vlaamse tijdschrift Over Taal kreeg een eervolle vermelding. Meer daarover ook in het juryverslag.